Welke klier zit onder je oor?

Welke klier zit onder je oor?

De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor bij de kaakhoek. De klier is met de vingers alleen te voelen bij een zwelling of ontsteking. De uitvoergang waardoor het speeksel in de mond komt, ligt in het wangslijmvlies tegenover de kiezen in de bovenkaak.

Hoe wordt een speekselklier verwijderd?

De ingreep vindt plaats onder narcose. Via een snede (5 cm) onder de rand van de onderkaak, wordt de gehele klier met zijn afvoergang verwijderd. De snee voor deze operatie loopt voor het oor langs recht naar beneden, buigt onder het oorlelletje af naar achteren en loopt dan onder de kaakrand nog 5 cm door.

Wat zit er onder je oorlel?

De oorspeekselklier zit voor en onder het oor. Vanuit de oorspeekselklier loopt een afvoergang tot in het wangslijmvlies. Hierlangs wordt speeksel vanaf de oorspeekselklier naar de mondholte afgevoerd. In de oorspeekselklier kan een gezwel of ontsteking ontstaan.

Kan een Speekselklierontsteking vanzelf overgaan?

Een acute ontsteking wordt niet meteen behandeld. De afvloed van speeksel en soms pus kan worden geholpen door een zuur dieet en massage van de speekselklier in de richting van de uitvoergang, als dit niet te pijnlijk is. Antibiotica en onderzoek naar bacteriƫn die de ontsteking veroorzaken zijn meestal niet nodig.

Wat kun je doen tegen een Speekselklierontsteking?

Acute, etterige speekselklierontstekingen worden met antibiotica behandeld. Daarnaast moet de productie van speeksel bevorderd worden. Dat gaat het beste door kauwgom te kauwen, citroenen te eten of op een vitamine C tablet te zuigen.

Hoe voelt een Speekselklierontsteking?

Bij voelen is de ontstoken speekselklier weinig pijnlijk en goed beweegbaar. Het speeksel uit de speekselklier is vaak helder, maar kan witte vlokken en soms ook pus bevatten. Meestal is een speekselsteen de oorzaak van een chronische ontsteking van deze speekselklier.

Hoe herken je Speekselklierontsteking?

Een warme, pijnlijke, gladde, gespannen en elastische zwelling voor en onder het oor. In ernstige gevallen is de huid glanzend gespannen en rood, en heeft u veel pijn.

Waarom speekselklier verwijderen?

Het gaat meestal om een goedaardig gezwel, kwaadaardige gezwellen van de speekselklieren zijn zeldzaam. Zowel een ontsteking als een gezwel is bij het lichamelijk onderzoek door een arts goed vast te stellen. Vaak kan een eventuele aanwezige steen in een afvoerbuis aan de binnenzijde van de wang worden gevoeld.